Rola nauki w zachowaniu dziedzictwa kulturowego : współpraca między uczelniami wyższymi a muzeami, archiwami i służbami konserwatorskimi na terenie regionu łódzkiego - (:unkn) unknown (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
(...) Jedną z dróg poprawy sytuacji jest szersze współdziałanie zainteresowanych instytucji (uczelni, muzeów, archiwów i pracowni konserwatorskich) na terenie naszego regionu oraz lepsza informacja o możliwościach, potrzebach i wzajemnych oczekiwaniach. Konferencja ma wyjść naprzeciw tym problemom. Przedstawiciele łódzkich uczelni przedstawią swoje możliwości i przykłady dotychczasowych osiągnięć z zakresu badań i ochrony dóbr dziedzictwa kulturowego. Muzea, archiwa i konserwatorzy podzielą się uwagami, co do kierunków działań i potrzeb przy ratowaniu zabytków kultury narodowej. Mamy nadzieję, że to spotkanie zaowocuje powstaniem konkretnych planów działań oraz pomoże lepiej zrozumieć istniejąca sytuację i zagrożenia w dziedzinie ochrony obiektów zabytkowych. Sądzimy, ze udział przedstawicieli władz naszego regionu przyczyni się do lepszego zrozumienia potrzeb świata nauki, kultury i sztuki w omawianym zakresie oraz przyczyni się do powstania nowych inicjatyw wspomagających badania i ochronę zabytków.(...)
Wydarzenie : Konferencja zorganizowana w ramach obchodów 90. rocznicy powstania Diecezji Łódzkiej
Organizator konferencji: Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Politechniki Łódzkiej ; Instytut Elektroniki Politechniki Łódzkiej ; Muzeum Archidiecezji Łódzkiej ; Muzeum Miasta Łodzi, Oddział Kultur i Tradycji Wyznaniowych
Reprodukcja z materiałów dostarczonych przez Autorów
Politechnika Łódzka - Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej - Instytut Elektroniki
Keywords: zabytki - konserwacja i restauracja - konferencje; tkaniny i tekstylia - konserwacja i restauracja; filmy - konserwacja i restauracja; archiwa - konserwacja i restauracja - konferencje; konserwacja dzieł sztuki; ochrona obiektów zabytkowych; monuments - conservation and restaurant - conferences; fabrics and textiles - conservation and restoration; movies - conservation and restaurant; archives - conservation and restaurant - conferences; conservation of works of art; protection of historic buildings