Dielectric properties of antiferroelectric liquid crystal 4F5Bi(2F) - Wojciechowski, Marek; Tykarska, Marzena (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2011)
Recently synthesized an antiferroelectric liquid crystal compound has been studied by means of dielectric spectroscopy. The dielectric measurements were curried out in a cell with gold electrodes at planar orientation. The characteristics of dielectric relaxation modes in all phases existing in the investigated compound are presented.

W pracy przedstawiono dielektryczne charakterystyki ostatnio zsyntetyzowanego antyferroelektrycznego ciekłego kryształu o szerokim zakresie fazy antyferroelektrycznej. Badania dielektryczne przeprowadzono w komórce o złotych elektrodach i uporządkowaniu planarnym. Przedstawiono temperaturowe zależności inkrementu dielektrycznego i częstości relaksacji występujących procesów relaksacyjnych. W fazie ferroelektrycznej zarejestrowano silny mód Goldstone'a. W fazie antyferroefektrycznej zarejestrowano dwa procesy relaksacyjne i przedstawiono ich interpretacje w oparciu o dodatkowe pomiary skoku spirali badanego związku.
Własności dielektryczne antyferroelektrycznego ciekłego kryształu 4F5Bi(2F)