Podstawy mechaniki analitycznej. Materiały do wykładów i ćwiczeń. - Grabski, Juliusz; Strzałko, Jarosław; Mianowski, Bogumił (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2016)
(...) Celem założonym przy opracowywaniu tego skryptu było pokazanie możliwości wykorzystania metod mechaniki analitycznej do analizy równowagi i ruchu układów mechanicznych z użyciem komputera. Materiał zawarty w skrypcie jest dostosowany do aktualnego programu studiów II stopnia na Wydziale Mechanicznym Politechniki Łódzkiej. Zrozumienie i przyswojenie podstaw mechaniki analitycznej ma ułatwić absolwentom studiowanie i stosowanie innych, bardziej zaawansowanych metod (takich jak równania Hamiltona, Kane’a, Gibbsa, czy metoda projekcyjna), używanych w zagadnieniach dynamiki i sterowania układów wieloczłonowych.
Keywords: Analytical mechanics; Coordinate systems; mechanika analityczna; dynamika ciał; więzy; klasyfikacja więzów; układy współrzędnych