Klastry w gospodarce regionu - (:unkn) unknown (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
[...] Celem niniejszej monografii jest przedstawienie problematyki klastrów w następujących aspektach tematycznych: • Sieciowe zarządzanie organizacjami w regionie. • Struktury sieciowe a innowacyjność przedsiębiorstw. • Klastry - sposób na konkurencyjność regionu. • Determinanty tworzenia i funkcjonowania klastra. • Struktury sieciowe w przemyśle włókienniczym regionu łódzkiego. • Klaster rolno-spożywczy w regionie łódzkim - warunki powstania i działania. • Klastry medialne. • Klastry medyczno-turystyczne. • Bariery w tworzeniu klastrów. Książka jest przeznaczona głównie dla studentów, ale powinna również zainteresować praktyków-menedżerów, którzy interesują się problematyką klastra jako struktury umożliwiającej tworzenie i utrzymywanie konkurencyjności oraz wzorca dla dynamicznego rozwoju gospodarek regionalnych.
Red. nauk. Wydziału : Lewandowski, Jerzy
Red. serii : Wodziński, Piotr
Keywords: klaster (gospodarka); gospodarka regionu; klastry - Polska - województwo łódzkie; cluster (economy); regional economy; clusters - Poland - Łódź Voivodeship