Ewaluacja nauki w bibliometrii. - Szczepaniak, Jolanta (Politechnika Łódzka, 2015)
Analizy bibliometryczne są niezwykle ważnym elementem budowania strategii każdego podmiotu nauki. Są jednym z głównych kryteriów podczas ubiegania się jednostek uczelni o kategorię naukową i wielkość dotacji, dla naukowców mają znaczenie podczas starania się o granty, promocje, wyróżnienia, nagrody, czy członkostwo w różnych organizacjach. Biblioteka wspiera uczelnię i naukowców w przeprowadzaniu analiz bibliometrycznych i wyliczaniu poszczególnych wskaźników oferując zaawansowane narzędzia badawcze z których może skorzystać każda osoba związana z uczelnią.
Keywords: Analizy bibliometryczne; Bibliometria