Problemy i perspektywy zarządzania w społeczeństwie ryzyka oraz zagadnienia jakości życia - Politechnika Łódzka. Wydział Organizacji i Zarządzania. Katedra Zarządzania.; Lodz University of Technology. Faculty of Organization and Management. Department of Management. (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2016)
Koncepcja społeczeństwa ryzyka Becka przeniesiona na poziom globalny stała się koncepcją światowego społeczeństwa ryzyka. W zamyśle autora miała zwrócić uwagę światowej opinii na zagrożenia dla ekosystemów, gospodarki oraz życia społecznego, wynikające z niekontrolowanego postępu technologicznego. Teoria światowego społeczeństwa ryzyka wychodzi poza dychotomiczny podział na wytwory natury i na to co jest wytworem społeczeństwa, w tym nauki. Zwraca uwagę na fakt, iż typowe zagrożenia ekologiczne będące skutkiem działania sił natury wynikają obecnie także z działalności człowieka. Mają one społeczny charakter, gdyż zostały wytworzone w toku rozwoju technologii, która radykalnie zmieniła, i nadal zmienia, życie ludzi, charakter pracy zawodowej, style życia, stosunki rodzinne, relacje międzyludzkie i ogromny obszar zdrowia jednostek i społeczeństw [...]
Red. nauk. Wydziału Organizacji i Zarządzania: Lewandowski, Jerzy.
Keywords: gospodarka ryzyka; zrównoważony rozwój organizacji; jakość życia; risk society; entrepreneurship; risk management