Sześćdziesięcioletnia tradycja Instytutu Mechatroniki i Systemów Informatycznych Politechniki Łódzkiej (1945-2005) - Zakrzewski, Kazimierz ([s. n.], 2005)
W opracowaniu omówiono działalność naukową , dydaktyczną i organizacyjną. znanego nie tylko w Polsce, lecz także za granicą. Instytutu wywodzącego się z Katedry Maszyn Elektrycznych, powołanej do życia w Politechnice Łódzkiej od początku istnienia Uczelni. Omówiono rozwój historyczny Instytutu, szkolenie kadry, tematykę prac naukowo-badawczych i związki z przemysłem. Przedstawiono szerokie kontakty zagraniczne, a w szczególności wymieniono ważniejsze Konferencje i Sympozja międzynarodowe organizowane w okresie minionego sześćdziesięciolecia (1945 - 2005).
Keywords: Politechnika Łódzka - historia; Instytutu Mechatroniki i Systemów Informatycznych; Lodz University of Technology - history