Współczesne problemy zarządzania organizacjami gospodarczymi - (:unkn) unknown (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2004)
Złożoność zagadnień składających się na funkcjonowanie współczesnego przedsiębiorstwa wymaga innego spojrzenia na problemy zarządzania w szybko zmieniających się warunkach otoczenia firmy. Wymaga to bardziej dynamicznego zaangażowania kierownictwa i podległego personelu w dostosowywaniu się do zmieniających się sytuacji. Kierunki działań umożliwiających utrzymanie się i zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstw powinny dotyczyć obszarów takich jak: zarządzanie kadrą, finansami, marketingowe oraz strategiczne. Powyższe obszary powinny być wsparte systemami informatycznymi w procesach zarządzania. Ponadto w dążeniu przedsiębiorstw do zwiększania konkurencyjności, wyrażającej się, między innymi, niskimi cenami produktów lub usług, terminowością realizacji zleceń czy dostaw produktów, wysoką jakością oferowanych usług czy produktów oraz elastycznością w stosunku do życzeń klientów, menedżerowie powinni znać i wdrażać odpowiednie metody i techniki zarządzania. Tematyka książki obejmuje zagadnienia teorii i praktyki zarządzania jednostkami organizacyjnymi. Zagadnienia te zostały zawarte w pięciu obszarach problemowych, które stanowią kolejne części opracowania. Części te to: • metody i techniki zarządzania, • zarządzanie kadrami, • finanse przedsiębiorstwa, • systemy informatyczne w procesach zarządzania, • reklama, handel i marketing. Mam nadzieje, że zaprezentowana wiedza okaże się być użyteczna dla teoretyków i praktyków zajmujących się zarządzaniem organizacjami gospodarczymi, a także non profit.
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; przedsiębiorstwa - finanse; informatyka - zarządzanie; kadry - zarządzanie; business management; enterprises - finance; IT - management; staff - management