Ryzyko i zaufanie w relacjach z kontrahentami w działalności instytutu badawczego - Domańska-Szaruga, Beata; Simiński, Przemysław (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017)
[...] Celem opracowania jest przedstawienie propozycji działań ograniczających negatywne skutki ryzyka biznesowego poprzez oparcie relacji z kontrahentami nie tylko na sformalizowanych kontraktach określających zasady współpracy, ale przede wszystkim na budowaniu zaufania w relacjach z kontrahentami. Rekomendacje poprzedzono syntetycznym ujęciem problematyki zaufania w relacjach z kontrahentami oraz przedstawiono proces identyfikacji i analizy ryzyka w działalności biznesowej instytutu badawczego. Rozważania są elementem szerszych badań nad implementacją procesu zarządzania ryzykiem w organizacji i wynikiem procesu budowy systemu zarządzania ryzykiem w organizacji, której działalność podstawowa (działalność badawcza i wdrożeniowa) wymaga funkcjonowania w otoczeniu podmiotów przemysłowych w ramach różnorodnych form współpracy.[...]
Keywords: relacje z kontrahentami; instytut badawczy - działalność; budowanie zaufania w relacjach z kontrahentami; ryzyko biznesowe; relationships with contractors; research institute - activities; building trust in relationships with contractors; business risk