Kręgiel, Dorota2015-06-032015-06-032008Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2008 nr 72 s.35-44 streszcz.1509-7013P-37820000018924W serii gł. nr 1029.http://hdl.handle.net/11652/238This paper is focused on the physiology and metabolism of non-conventional yeasts, especially these belonging to Debaryomyces (syn. Schwanniomyces) occidentialis. In these Crabtree-negative yeast strains, oxygen limitation induces alcoholic fermentation as well as activity of the key fermentative enzymes, pyruvate decarboxylase (PDC) and alcohol dehydrogenase (ADH).W oparciu o dane literatury przedstawiono fizjologię i metabolizm niekonwencjonalnych drożdży należących do Debaryomyces occidentalis. U tych drożdży tlen indukuje proces fermentacji i aktywność kluczowych enzymów: dekarboksylazy pirogronianowej (PDC) i dehydrogenazy alkoholowej (ADH).application/pdfplmetabolizm drożdżyprocesy biotechnologicznenapoje alkoholoweproces fermentacjiDebaryomyces occidentalisPhysiology and metabolism of Crabtree-negative yeast Debaryomyces occidentalisFizjologia i metabolizm Crabtree-ujemnych drożdży Debaryomyces occidentalisArticle