Show simple item record

dc.contributor.authorLubecka, Izabela
dc.contributor.authorPogorzelski, Eugeniusz
dc.date.accessioned2015-06-03T11:11:15Z
dc.date.available2015-06-03T11:11:15Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.citationZeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2006 z.70 s.43-52 sum.
dc.identifier.issn1509-7013
dc.identifier.otherP-3782
dc.identifier.other0000010195
dc.identifier.otherW serii gł. nr 984.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11652/226
dc.description.abstractPrzedmiotem analiz były próby soku jabłkowego: bezpośrednio po tłoczeniu, po procesie depektynizacji, po klarowaniu, ultrafiltracji i zagęszczaniu. Na podstawie przeprowadzonych badań oraz oceny wyników można stwierdzić, że zawartość substancji mineralnych zmienia się w trakcie całego procesu technologicznego. Wykazano, że zarówno rodzaj użytego preparatu enzymatycznego podczas procesu depektynizacji, jak i ilość środka klarującego, ma wpływ na skład popiołu soku jabłkowego. Zastosowanie procesu ultrafiltracji spowodowało zatrzymanie badanych pierwiastków, w tym jonów wapnia, przez membrany filtracyjne i obniżenie ich zawartości w finalnym produkcie.pl_PL
dc.description.abstractThe changes of mineral compounds during the whole manufacturing process from row apple juice up to apple juice concentrate were analysed by AAS method. Samples of juice for analyses of magnesium, calcium, sodium and potassium were taken after pressing, depectinization, clarification and ultrafiltration. Each of technical operation used influenced the composition of ash in apple juice. Depectinization and clarification decreased ash content. But ultrafiltration the mineral compounds were retained by the membranes and during therefore their content in the juice was decreased. The addition of bentonit as clarificant significantly increased composition of ash in apple juice.en_EN
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isopl
dc.language.isoen
dc.publisherWydawnictwo Politechniki Łódzkiejpl_PL
dc.publisherLodz University of Technology. Pressen_EN
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiejpl_PL
dc.subjectsok jabłkowypl_PL
dc.subjectproces depektynizacjipl_PL
dc.subjectpopiół soku jabłkowegopl_PL
dc.subjectproces utrafiltracjipl_PL
dc.titleWpływ procesu technologicznego na stężenia związków mineralnych w soku i koncentracie jabłkowympl_PL
dc.title.alternativeInfluence of manufacturing process on concentrations of mineral compound in apple juice and concentrateen_EN
dc.typeArticleen_EN
dc.typeArtykułpl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record