The impact of aromatic additives on kerr effect in rapeseed oil.
Brak miniatury
Data
2015
Tytuł czasopisma
ISSN czasopisma
Tytuł tomu
Wydawca
Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej
Lodz University of Technology. Press
Lodz University of Technology. Press
Abstrakt
The Kerr constant and quadratic electro-optic effect were
determined for a few different rapeseed oils. The aim of the study was
to investigate if aromatic additives in the oil influence its optical
properties. Moreover, the effect of ageing of the oils on Kerr
phenomena was observed.
Zmierzono stałe Kerra i współczynniki kwadratowego efektu elektrooptycznego dla różnych olejów rzepakowych. Celem tego eksperymentu było zbadanie czy dodatki aromatyczne w olejach mają wpływ na wartość stałej Kerra. Uzyskane rezultaty wskazują, że analizowane dodatki nie mają wpływu na wartość stałej Kerra w granicach niepewności pomiarowej. Zastosowanie tej metody do wskazanych celów wymaga znacznie większej dokładności metody pomiarowej.
Zmierzono stałe Kerra i współczynniki kwadratowego efektu elektrooptycznego dla różnych olejów rzepakowych. Celem tego eksperymentu było zbadanie czy dodatki aromatyczne w olejach mają wpływ na wartość stałej Kerra. Uzyskane rezultaty wskazują, że analizowane dodatki nie mają wpływu na wartość stałej Kerra w granicach niepewności pomiarowej. Zastosowanie tej metody do wskazanych celów wymaga znacznie większej dokładności metody pomiarowej.
Opis
Institute of Physics, Faculty of Technical Physics, Information Technology and Applied Mathematics. Lodz University of Technology
Instytut Fizyki, Wydział Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej, Politechnika Łódzka
Instytut Fizyki, Wydział Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej, Politechnika Łódzka
Słowa kluczowe
Kerr effect, rapeseed oil, quadratic electro-optic coefficient, olej rzepakowy, kwadratowy współczynnik elektrooptyczny, zjawisko Kerra
Cytowanie
Scientific Bulletin. Physics, 2015 Vol.36 str. 49-54