• polski
    • English
Lodz University of Technology Repository
TUL Repository
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
Search 
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Artykuły (WBiNoŻ)
  • Search
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Artykuły (WBiNoŻ)
  • Search
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Search

Show Advanced FiltersHide Advanced Filters

Filters

Use filters to refine the search results.

Now showing items 1-10 of 12

  • Sort Options:
  • Relevance
  • Title Asc
  • Title Desc
  • Issue Date Asc
  • Issue Date Desc
  • Results Per Page:
  • 5
  • 10
  • 20
  • 40
  • 60
  • 80
  • 100
Thumbnail

Kiedy olej spotka się z ozonem... 

Bartos, Adrian (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
W Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków Politechniki Łódzkiej prowadzone są badania nad nowymi składnikami mas kosmetycznych otrzymywanych z olejów roślinnych po procesie ozonolizy. To na bazie takich eksperymen ...
Thumbnail

Skóra dłoni – pielęgnacja w okresie pandemii 

Sikora, Magdalena (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Skóra dłoni ulega niekorzystnym zmianom znacznie szybciej niż skóra innych części ciała. Jest ona wyposażona praktycznie wyłącznie w gruczoły potowe, nie posiada gruczołów łojowych. To powoduje, że jest słabo ...
Thumbnail

Olejki eteryczne – co trzeba o nich wiedzieć 

Sikora, Magdalena (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
W produktach do pielęgnacji skóry, nie tylko samych dłoni, można wykorzystać także olejki eteryczne. Należy jednak pamiętać, że pod tą nazwą kryje się ściśle określona grupa surowców.
Thumbnail

Napój z herbacianego grzybka 

Kordialik-Bogacka, Edyta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Jest to napój o ciekawych walorach smakowych i działaniu prozdrowotnym. Liderem projektu jest Fabryka ...
Thumbnail

Biodegradowalna folia chroniąca żywność 

Jaśkiewicz, Andrzej; Budryn, Grażyna; Nowak, Agnieszka (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
W dobie rosnącej ilości odpadów plastikowych niezmiernie ważna jest odpowiednia gospodarka opakowaniowa. Biodegradowalne opakowania zdobywają coraz większy udział w światowym rynku. Innowacyjnym rozwiązaniem Politechniki ...
Thumbnail

Odpad czy surowiec? 

Dziugan, Piotr; Berłowska, Joanna; Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Przemysł rolno-spożywczy generuje duże ilości biomasy odpadowej. Naukowcyz Politechniki Łódzkiej opracowują technologie, które pozwolą zagospodarować bioodpady w sposób efektywny i wielokierunkowy.
Thumbnail

Z wnętrza rośliny do służby środowisku 

Marchut-Mikołajczyk, Olga (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Projekt BIOREM „Nowoczesna technologia bioremediacji gruntów zanieczyszczonych olejem kreozotowym na terenie Nasycalni Podkładów S.A w Koźminie Wielkopolskim” jest finansowany przez NCBR w ramach Regionalnych Agend ...
Thumbnail

Fundacja PŁ pomaga naszym technologom kosmetyków 

Bartos, Adrian (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności prowadzi cieszące się dużym zainteresowaniem studia drugiego stopnia na kierunku technologia kosmetyków, jedyne takie studia o charakterze praktycznym w Polsce. Podejmowana w ...
Thumbnail

Młodzi mikrobiolodzy 

Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ odbyła się IV Sesja Młodych Mikrobiologów Środowiska Łódzkiego. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Rektorów Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu Łódzkiego ...
Thumbnail

Z surowca odpadowego do opakowania jadalnego 

Grzelczyk, Joanna; Gałązka-Czarnecka, Ilona; Oracz, Joanna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Niewystarczające zagospodarowanie odpadów roślinnych z przetwórstwa spożywczego, marnowanie żywności oraz nadal dynamicznie rosnąca ilość zużytych opakowań i naczyń jednorazowych z tworzyw sztucznych stanowią problemy ...
  • 1
  • 2

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Discover

AuthorKręgiel, Dorota (3)Bartos, Adrian (2)Sikora, Magdalena (2)Berłowska, Joanna (1)Budryn, Grażyna (1)Dziugan, Piotr (1)Gałązka-Czarnecka, Ilona (1)Grzelak-Błaszczyk, Katarzyna (1)Grzelczyk, Joanna (1)Jaśkiewicz, Andrzej (1)... View MoreSubjectbio-waste - management (1)biodegradable foil (1)biodegradable packaging (1)biodegradable plastics (1)biodegradowalna folia (1)biodegradowalne opakowania (1)biodegradowalne tworzywa sztuczne (1)biomasa odpadowa (1)biomasa odpadowa jako surowiec (1)bioodpady - zagospodarowanie (1)... View MoreDate Issued
2021 (12)
Has File(s)Yes (12)

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV