Search
Now showing items 1-7 of 7
Evaluation of yeast cell vitality using different fluorescent dyes
(Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2009)
Vitality of different industrial yeast strains was investigated using four standard fluorescent dyes by studying changes in microscopic evaluation of yeast nuclei and cell membranes. Fluorescent dyes were: acridine orange, ...
Physiology and metabolism of Crabtree-negative yeast Debaryomyces occidentalis
(Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2008)
This paper is focused on the physiology and metabolism of non-conventional yeasts, especially these belonging to Debaryomyces (syn. Schwanniomyces) occidentialis. In these Crabtree-negative yeast strains, oxygen limitation ...
Pandemia COVID-19 a ryzyko choroby legionistów
(Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2020)
Pandemia COVID-19 spowodowała, że liczne biura, hotele, firmy i obiekty użyteczności
publicznej zostały zamknięte. Sztuczne systemy wodne, które były
regularnie używane w budynkach, nagle stały się bezużyteczne. Sytuacja ...
Anti-adhesion activity of mint (Mentha piperita L.) leaves extract against beverage spoilage bacteria Asaia spp.
(Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016)
The production of a functional beverage, supplemented with fruit
flavourings meets the problem of microbiological contamination. The most
frequent source of such spoilage is the bacteria from the relatively newly
discovered ...
Odpad czy surowiec?
(Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Przemysł rolno-spożywczy generuje duże ilości biomasy odpadowej. Naukowcyz Politechniki Łódzkiej opracowują technologie, które pozwolą zagospodarować bioodpady w sposób efektywny i wielokierunkowy.
Ziemniak - "drugi chleb" wart ochrony
(Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Ziemniaki to najbardziej rozpowszechnione warzywa uprawiane na wielkohektarowych
obszarach wiejskich i w ogrodach przydomowych. Nic dziwnego,
że nazywany je „drugim chlebem”. Niestety, ich uprawy są bardzo podatne
na ...
Młodzi mikrobiolodzy
(Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ odbyła się IV Sesja Młodych Mikrobiologów Środowiska Łódzkiego. Wydarzenie
zostało objęte patronatem honorowym przez Rektorów Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu Łódzkiego ...