Now showing items 101-120 of 163

    • Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego na stanowiskach pracy w garbarniach 

      Skóra, Justyna; Gutarowska, Beata; Stępień, Łukasz; Otlewska, Anna; Pielech-Przybylska, Katarzyna (Polish Society of Occupational MedicinePolskie Towarzystwo Medycyny Pracy, 2014)
      Background: Due to their animal material processing, tannery workers may be exposed to biological agents. The aim of the study was the microbial contamination assessment of tanneries with different production specifications. ...
    • Ochrona bioróżnorodności roślin województwa łódzkiego 

      Sobiecka, Elżbieta; Piątkowska, Karolina; Posiła, Danuta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2011)
      The aim of the work was to review the information concerning the biological diversity of flora in the Lodz Province. The appearance of danger in ecosystems homeostasis were described. Part of the work focus on the various ...
    • Odpad czy surowiec? 

      Dziugan, Piotr; Berłowska, Joanna; Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
      Przemysł rolno-spożywczy generuje duże ilości biomasy odpadowej. Naukowcyz Politechniki Łódzkiej opracowują technologie, które pozwolą zagospodarować bioodpady w sposób efektywny i wielokierunkowy.
    • Olejki eteryczne – co trzeba o nich wiedzieć 

      Sikora, Magdalena (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
      W produktach do pielęgnacji skóry, nie tylko samych dłoni, można wykorzystać także olejki eteryczne. Należy jednak pamiętać, że pod tą nazwą kryje się ściśle określona grupa surowców.
    • Otrzymywanie chlorowodorku D-glukozaminy i D-glukozaminy z chitozanu 

      Jędrzejczyk, Tomasz; Nowicki, Tomasz (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2008)
      Tradycyjna metoda otrzymywania chlorowodorku D-glukozaminy i wolnej D-glukozaminy z chityny jest uciążliwa, długotrwała i powoduje powstawanie trudnych do usunięcia produktów ubocznych. W tej metodzie opracowano nowy sposób ...
    • Otrzymywanie włókien nanocelulozy 

      Wąchała, Radosław; Ramięga, Tomasz; Pyć, Rita; Antczak, Tadeusz (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2011)
      Nanotechnologia należy do nauk technologicznych, obejmujących otrzymywanie oraz wykorzystywanie nowych nanomateriałów, takich jak nanoceluloza. Nanowłókna celulozy można otrzymywać dwoma sposobami top-down oraz buttom-up. ...
    • Ozonation - an alternative decontamination method for raw plant materials 

      Brodowska, Agnieszka J.; Śmigielski, Krzysztof (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2013)
      Raw plant materials are vital to our health and well-being because they are furnished with essential vitamins, minerals, fiber, and other health-promoting phytochemicals. Its increasing consumption forces food manufacturers ...
    • Pandemia COVID-19 a ryzyko choroby legionistów 

      Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2020)
      Pandemia COVID-19 spowodowała, że liczne biura, hotele, firmy i obiekty użyteczności publicznej zostały zamknięte. Sztuczne systemy wodne, które były regularnie używane w budynkach, nagle stały się bezużyteczne. Sytuacja ...
    • Phenolics composition and antioxidant capacity of guelder rose fruit, flower and bark extracts 

      Polka, Dominika; Podsędek, Anna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
      Different parts of plants, including fruits, leaves, roots, bark, stem and flower, are a promising source of bioactive compounds, therefore they are intensively studied for biological activity and the possibility of use ...
    • Physicochemical and bilogical characterization of soils from the vicinity of the Arctowski Polish Antarctic Station 

      Białkowska, Aneta; Grzelczyk, Anna; Długołęcka, Anna; Cieśliński, Hubert; Kalinowska, Halina; Kur, Józef; Turkiewicz, Marianna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2012)
      Soil samples collected in 2006 from 4 different sites (Puchalski Hill and a moraine below this hill, an elephant seal colony and a penguin rookery) in the vicinity of Arctowski Polish Antarctic Station at King George Island ...
    • Physiology and metabolism of Crabtree-negative yeast Debaryomyces occidentalis 

      Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2008)
      This paper is focused on the physiology and metabolism of non-conventional yeasts, especially these belonging to Debaryomyces (syn. Schwanniomyces) occidentialis. In these Crabtree-negative yeast strains, oxygen limitation ...
    • Phytoextraction of heavy metal contaminated soils 

      Smolińska, Beata; Król-Domańska, Katarzyna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2010)
      This work presents the problem of soil pollution by heavy metals and its negative influence on the living organisms. In this paper the phytoremediation technique of cleaning soil polluted by heavy metals has been described. ...
    • Plant biomass degradation supported by non-enzymatic proteins 

      Madaj, Rafał; Kalinowska, Halina; Sobiecka, Elżbieta (Lodz University of Technology PressWydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017)
      Lignocellulosic biomass, rich in potential carbon sources and value added products, has been intensively investigated in scope of its costefficient and effective decomposition. Many methods were developed, physicochemical ...
    • Polimorfizm - jego wpływ na substancje farmaceutyczne 

      Sykuła, Anna; Łodyga-Chruścińska, Elżbieta; Zakrzewski, Marek (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2006)
      Polimorfizm jest obecnie ważnym zjawiskiem w dziedzinie farmacji. Istnieje wiele substancji farmaceutycznych wykazujących zjawisko polimorfizmu bądź pseudopolimorfizmu. Wiele farmaceutyków może posiadać różne struktury ...
    • Polish plants as raw materials for cosmetic purposes 

      Mietlińska, Katarzyna; Przybyt, Małgorzata; Kalemba, Danuta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
      The cosmetics market is more and more demanding, and there is a constant request for new products. The aim of the study was to find plant materials occurring commonly in Poland that would have a multidirectional effect on ...
    • Polyphenols Extracts as Inhibitors of Glycolytic Enzymes 

      Majewska, Iwona; Koziołkiewicz, Maria (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2015)
      An increasing number of people diagnosed with diabetes is connected with changes in life style and the carbohydrate-rich diet. Despite the existence of a pool of antidiabetic drugs, there is a need to find a new ...
    • The possibility of thermal inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris spores in fruit and vegetable juices 

      Chmal-Fudali, Edyta; Papiewska, Agnieszka (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2011)
      For a long period of time the thermal processing has been considered as the only way to reduce the initial spore number of Alicyclobacillus acidoterrestris and prevent the spoilage of beverage especially the acidic one. ...
    • Potentiometric and spectroscopic studies on di-, tri- and tetraglycine with copper (II) ions systems 

      Turek, Monika; Senar, Xiana Laviana (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2008)
      This article is a review of literature on copper (II) ions with di-, tri- and tetraglicyne complexes, with special reference to kinds of their complexing forms. Potentiometric and spectroscopic studies of the complexes ...
    • Presence of Some Panallergens in Tomatoes from Organic and Classic Cultivations 

      Słownianek, Marta; Skorupa, Marta; Leszczyńska, Joanna (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2015)
      Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) is probably the most commonly consumed vegetable worldwide. Although it contains a wide array of beneficial health nutrients and antioxidants, it may also cause adverse allergic ...
    • Probiotyki jako alternatywa dla antybiotyków 

      Śliżewska, Katarzyna; Biernasiak, Joanna; Libudzisz, Zdzisława (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2006)
      W pracy przedstawiono przegląd danych literaturowych dotyczących stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu w żywieniu zwierząt. Omówiono również celowość zastosowania probiotyków jako rozwiązania alternatywnego w ...