Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Pozycja
    Mikrobiologiczny rozkład acetonu
    (Politechnika Łódzka, 2003) Ziemiński, K.; Pielech-Przybylska, K.; Szopa, J.St.
    Celem badań była selekcja i identyfikacja mikroorganizmów charakteryzujących się zdolnością wzrostu w podłożu zawierającym aceton jako jedyne źródło węgla oraz przeprowadzenie prób biodegradacji testowanego związku w procesie biofiltracji. Zidentyfikowano trzy szczepy, z czego dwa wykorzystane zostały w dalszym etapie badań, do zaszczepienia złoża biofiltra. Najwyższy efekt oczyszczania 66,5 % uzyskano w ostatnim tygodniu prowadzenia procesu przy obciążeniu substratowym 600 g/m3*h.