Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Łodyga-Chruścińska, Elżbieta"
Teraz wyświetlane 1 - 6 z 6
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Antioxidant activity of extracts from defatted and non-defatted flax (Linum usitatissimum L.) seeds(Lodz University of Technology Press, 2015) Brodowska, Katarzyna; Łodyga-Chruścińska, ElżbietaFlax, Linum usitatissimum, is an annual plant and member of the Linaceae family [1]. Flax is rich in fats (41%), proteins (20%) and dietary fibre (28%). Seeds of flax are the richest source of alpha-linolenic acid, lignans and other nutritional components. Flaxseed oil contains interesting bioactive compounds other than the fats [2]. The aim of this study was to estimate the total polyphenol content (TPC), free radical scavenging activity, and ferric reducing antioxidant power (FRAP) in extracts from defatted and non-defatted flax seeds. The results clearly show the impact of fatty acids on the effectiveness of this research.Pozycja Experiments in general and inorganic chemistry(Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej; Politechnika Łódzka. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności., 2016) Bryszewska, Małgorzata; Łodyga-Chruścińska, ElżbietaPozycja In vitro study of hesperetin Schiff bases antioxidant activity on rat liver mitochondria(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2018) Sykuła, Anna; Cheshchevik, Vitali T.; Cheshchevik, Nina G.; Dzeikala, Aliaksandr; Łodyga-Chruścińska, ElżbietaThree hesperetin Schiff bases: hesperetin thiosemicarbazone (HTSC), hesperetin isoniazone (HIN) and hesperetin benzhydrazone (HHSB) have been synthesized and characterized by using analytical and spectral techniques. The influence of substituents on hesperetin antioxidant activity has been studied in vitro using mitochondrial assays. The studied compounds have been found to exhibit both antioxidant and pro-oxidant activity.Pozycja Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Łodyga-Chruścińska, Elżbieta; Turek, Monika; Bryszewska, Małgorzata; Jabłońska, Joanna; Mańkowska, Dorota; Sykuła-Zając, Anna; Wajs, Anna; Kalemba, Danuta; Wieczorek, MichałSkrypt jest przeznaczony dla studentów Politechniki Łódzkiej, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz innych Wydziałów Politechnik i Uniwersytetów, a także Uczelni Rolniczych. Ćwiczenia mają za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykrywania wybranych związków, metali oraz ich oznaczania w produktach spożywczych. W skrypcie opisany został proces mineralizacji próbek środowiskowych. W części eksperymentalnej ćwiczenia laboratoryjne są poprzedzone materiałem teoretycznym, który ma za zadanie ułatwić studentom zrozumienie wykonywanego oznaczenia oraz pracę w laboratorium. Końcowy rozdział zawiera zaproponowane przez Autorów pytania kontrolne mające na celu utrwalenie materiału zawartego w skrypcie.Pozycja Polimorfizm - jego wpływ na substancje farmaceutyczne(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2006) Sykuła, Anna; Łodyga-Chruścińska, Elżbieta; Zakrzewski, MarekPolimorfizm jest obecnie ważnym zjawiskiem w dziedzinie farmacji. Istnieje wiele substancji farmaceutycznych wykazujących zjawisko polimorfizmu bądź pseudopolimorfizmu. Wiele farmaceutyków może posiadać różne struktury krystaliczne, co ma istotny wpływ na właściwości postaci leku. W tym celu wykonuje się różnorodne analizy odmian polimorficznych. W oparciu o dane literaturowe przedstawiono przekrojowy opis możliwych struktur krystalicznych, ich właściwości, zależności między strukturą a właściwościami oraz najważniejsze techniki badań odmian polimorficznych różnych leków (m.in. metody rentgenowskiej analizy dyfrakcyjnej, metody spektroskopowe, metody termiczne).Pozycja Zastosowanie w medycynie pochodnych indolu i jego kompleksów z biometalami(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Turek, Monika; Łodyga-Chruścińska, ElżbietaW oparciu o dane literaturowe przedstawiono charakterystykę i właściwości związków zawierających pierścień indolu. Pochodne związki indolu występują szeroko w przyrodzie w tkankach wielu roślin i zwierząt. Wykazują właściwości, które pozwalają na wykorzystanie ich w przemyśle farmaceutycznym. Dodatkowo mają zdolność kompleksowania biometali, dzięki czemu zyskują nowe właściwości lecznicze. W pracy dokonano przeglądu analogów oraz związków kompleksowych indoli, które już mają lub będą miały w przyszłości zastosowanie w medycynie i farmacji.