Flawonoidy - przyjaciele, czy wrogowie?

Brak miniatury

Data

2015

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydział Chemiczny Politechniki Łódzkiej
Faculty of Chemistry, Lodz University of Technology

Abstrakt

Jabłka, herbata, gorzka czekolada, winogrona… Co łączy te wszystkie produkty? Wszystkie bogate są w witaminy. Wszystkie po spożyciu poprawiają nam humor. Wszystkie… są źródłem flawonoidów. Flawonoidów, które coraz częściej „pojawiają się” na opakowaniach kremów, w składzie tabletek wzmacniających odporność, „uśmiechają się” do nas w reklamach. Ale czym tak naprawdę są flawonoidy i czy rzeczywiście są nam potrzebne?

Opis

Słowa kluczowe

chemia, technologia chemiczna, flawonoidy, flavonoids, chemistry, chemical technology

Cytowanie

Eliksir czasopismo naukowo-dydaktyczne Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej ; Nr. 1/2015, str. 12-14