Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym.

Ładowanie...
Miniatura

Data

2016

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Politechnika Łódzka
Lodz University of Technology Press

Abstrakt

Oddajemy w Państwa ręce monografię naukową, która jest owocem Międzynarodowej Konferencji Zarządzania Produkcją i Opakowań (ICPM-PP2016), pod tytułem „Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym”. Problematykę przedstawioną w monografii charakteryzuje powszechność i aktualność tematu, podyktowana dużym zainteresowaniem społeczeństwa oraz zmieniającymi się uwarunkowaniami, w tym trendami czy normatywami prawnymi. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności to także obszar obarczony wieloma barierami funkcjonowania, między innymi możliwością odtworzenia historii wyrobu żywnościowego czy procesem fałszowania żywności. Żywność to bardzo odpowiedzialny przedmiot działalności dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, poczynając od producentów pierwotnych, a kończąc na sprzedawcy wyrobu konsumentowi. O ważności tematu zarządzania bezpieczeństwem żywności świadczyć może chociażby coraz więcej standardów opracowywanych w odniesieniu do tego tematu w skali międzynarodowej. Proces globalizacji wymusza standaryzację działań w zakresie na przykład transportu czy magazynowania żywności, która w połączeniu ze społeczną odpowiedzialnością zapewnia społeczeństwu bezpieczne wyroby żywnościowe.

Opis

Artykuły zawarte w monografii pochodzą z Międzynarodowej Konferencji Zarządzania Produkcją i Opakowań (ICPM-PP2016) pod tytułem "Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym" 21-22.11.2016 Uniejów
Lodz University of Technology. Faculty of Organization and Management.

Słowa kluczowe

łańcuch żywnościowy, opakowania, branża spożywcza, opakowania na żywność, food chain, packaging, food industry, food packaging

Cytowanie

Walaszczyk A. (red.), Jałmużna I. (red.), Lewandowski J. (red.), Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym., Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2016, ISBN 978-83-7283-774-5.