Wyświetlanie pozycji 1-20 z 183

    • Enzymatyczna modyfikacja składników żywności : praca zbiorowa 

      Bielecki, Stanisław. Red.; Bednarski, Włodzimierz. Red.; Kołakowski, Edward . Red.; Sikorski, Zdzisław E. (część I); Warchalewski, Jerzy R. (część I); Kowalski, Bolesław (część II); Ledóchowska, Eleonora (część II); Chmiel, Aleksander (część III); Bielecki, Stanisław (część III) (Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2005)
    • Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania 

      Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, Zofia (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007)
      Rosnące znaczenie mikroorganizmów w życiu i gospodarce człowieka i towarzysząca temu specjalizacja badań spowodowały wydzielenie kilku kierunków w tej dziedzinie nauki. Jednym z nich jest mikrobiologia techniczna ...
    • Najcenniejsze olejki eteryczne 

      Góra, Józef; Lis, Anna; Gibka, Julia; Wołoszyn, Alicja (Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2005)
      Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i ...
    • Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności 

      Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, Zofia (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008)
    • Mikrobiologia Materiałów 

      Zysk, Bronisław; Żakowska, Zofia; Oberman, Helena; Wachowicz, Jan (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2005)
    • Zasady bezpieczeństwa na terenie skażonym promieniotwórczo. 

      Sperling, Dagmara; Miśkiewicz, Marcin (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2017)
    • Potencjał tkwiący w saponinach. 

      Olczak, Aleksandra (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2017)
      Ze względu na swoje silne właściwości pieniące, dawniej saponiny były używane jako naturalne detergenty pochodzenia roślinnego. Najczęściej wykorzystywana była mydlnica lekarska (Saponariaofficinalis), która swą nazwę ...
    • Dodatki do żywności a ogólnie pojęte bezpieczeństwo. 

      Drożdżewski, Mateusz (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2017)
      W artykule zostały opisane dodatki do żywności oraz ich podział ze względu na zastosowanie technologiczne. Ponadto, zostaną omówione aspekty związane z niebezpieczeństwem stosowania wybranych dodatków do żywności. Do ...
    • A new approach for the assessment of the toxicity of polyphenol-rich compounds with the use of high content screening analysis 

      Boncler, Magdalena; Golanski, Jacek; Lukasiak, Magdalena; Redzynia, Malgorzata; Dastych, Jaroslaw; Watala, Cezary (2017)
      The toxicity of in vitro tested compounds is usually evaluated based on EC50 values calculated from dose-response curves. However, there is a large group of compounds for which a standard four-parametric sigmoid curve ...
    • Zinc and nano-ZnO – influence on living organisms 

      Mielcarz-Skalska, Lidia (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2017)
      The use of zinc is very common in many industries. The multitude of advantages, and capabilities make use of different forms of penetration of zinc into the environment. Due to its ability to migrate, zinc is also accumulated ...
    • In vitro anti-adherence effect of probiotic Lactobacillus strains on human enteropathogens 

      Nowak, Adriana; Motyl, Ilona (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2017)
      Probiotic bacteria possess great potential for producing antimicrobial substances that inhibit and control pathogenic bacteria in the human gastrointestinal tract. The aim of this study was to determine the anti-adherence ...
    • Plant biomass degradation supported by non-enzymatic proteins 

      Madaj, Rafał; Kalinowska, Halina; Sobiecka, Elżbieta (Lodz University of Technology Press, 2017)
      Lignocellulosic biomass, rich in potential carbon sources and value added products, has been intensively investigated in scope of its costefficient and effective decomposition. Many methods were developed, physicochemical ...
    • Laccases – enzymes with an unlimited potential 

      Szczęsna-Antczak, Mirosława (Lodz University of Technology Press, 2017)
      Laccases (EC 1.10.3.2) are among the few enzymes, the history of which dates back to the 19th century. These oxidoreductases are present in almost all known fungi, some species of higher plants and insects. Moreover, ...
    • Extremophilic and modified aminotransferases as a versatile tool for the synthesis of optically pure building blocks for pharmaceutical industry 

      Szmejda, Klaudia; Florczak, Tomasz; Jodłowska, Iga; Turkiewicz, Marianna (Lodz University of Technology Press, 2017)
      Considerable progress has been made in the past few years with industrial use of essential key intermediates for chemical and pharmaceutical industry. The increasing demand for obtaining chiral drugs in enantiomerically ...
    • The efficiency of macrophytes for heavy metals removal from water 

      Materac, Milena (Lodz University of Technology Press, 2017)
      Nowadays heavy metals pollution has become one of the most serious environmental problems. Advances in science and technology are leading to the degradation and contamination of aquatic environments. Pollution in aquatic ...
    • 5-hydroxymethylfurfural content in selected gluten- and gluten-free cereal food products 

      Mańkowska, Dorota; Majak, Iwona; Bartos, Adrian; Słowianek, Marta; Łącka, Agata; Leszczyńska, Joanna (Lodz University of Technology Press, 2017)
      5-Hydroxymethylfurfural (HMF) was determined with HPLC method in forty one food samples, including gluten-free, breakfast cereals and bakery products. The highest concentration of HMF was found in wheat bread with cranberries ...
    • Utilisation of nitrocompounds 

      Madaj, Rafał; Kalinowska, Halina; Sobiecka, Elżbieta (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016)
      This paper is a review of methods of biological, chemical and physical utilisation of nitrocompounds, extremely toxic xenobiotics that are abundant in the biosphere and are recalcitrant to biodegradation. Due to their ...
    • The role of phenolic compounds in plant resistance 

      Kubalt, Kamila (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016)
      Phenolic compounds are plant secondary metabolites playing important roles in plant resistance. Their chemical structure is based on at least one aromatic ring bonded to one or more hydroxyl groups. They are mainly ...
    • Modification of bacterial cellulose to scaffold-like structures applied in process engineering 

      Kaźmierczak, Marta; Olejnik, Tomasz P.; Ogrodowczyk, Dominika; Kołodziejczyk, Marek (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016)
      Scaffolds are three-dimensional structures which provides necessary support for different cells’ vital functions. Although they are widely produced from different materials, most of them are not biodegradable. ...
    • Acid whey as a medium for cultivation of conventional and non-conventional yeasts 

      Dudkiewicz, Marta; Berlowska, Joanna; Kregiel, Dorota (Lodz University of Technology PressWydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016)
      The aim of this study was to investigate the capacity of different yeast strains to grow on acid whey and assimilate different carbon sources. Twenty different yeasts (with GRAS status) were tested, sourced from the LOCK105 ...