Charakterystyka drobnoustrojów aktywnych w procesie degradacji folii PE modyfikowanej skrobią

Ładowanie...
Miniatura

Data

2003

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Politechnika Łódzka
Lodz University of Technology

Abstrakt

Scharakteryzowano uzdolnienia amy]olityczne i celulolityczne bakterii Bacillus firmus i B.coagulans, promieniowców Streptomyces sp. i Streptomyces roseochromogenes oraz grzybów pleśniowych Aspergillus niger i A. oryzae, przeznaczonych do utworzenia zespołu szczepów degradujących folie PE modyfikowane skrobią. Oceniono wzrost szczepów na folii PE modyfikowanej skrobią ziemniaczaną utlenioną oraz skrobią kukurydzianą po 6 i 16 miesiącach procesu biodegradacji. Stwierdzono najlepszy rozwój drobnoustrojów na folii PE zawierającej 30% skrobi ziemniaczanej utlenionej oraz deformację i ubytki ziaren skrobi.
The object of investigations were the strains of the bacteria Bacillus, Streptomyces and filamentous fungi belong to Aspergillus genera. Their amylolytic and cellulolytic properties were estimated. The strains grew better on the film surface modified with oxydated potato starch then corn starch. The large the quantity of modified starch added, the bigger growth of microorganisms. After 16 months of biodegradation strong adhesion of microorganisms on the film surface and morfological changes of the starch grains were observed.

Opis

Słowa kluczowe

drobnoustroje aktywne, degradacja folii PE, skrobia ziemniaczana - modyfikacje, active microorganisms, degradation of PE foil, potato starch - modifications

Cytowanie

Stobińska H., Żakowska Z., Goździecki T., Ratajska M., Jeziórska R., Charakterystyka drobnoustrojów aktywnych w procesie degradacji folii PE modyfikowanej skrobią. W: Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych : III Konferencja Naukowa Łódź 2003 : materiały konferencyjne, Wydawca Politechnika Łódzka, Łódź 2003, s. 114-118, ISBN 83-919038-2-6.