Show simple item record

dc.contributor.authorMajewska, Małgorzata
dc.contributor.authorKrosowiak, Krzysztof
dc.contributor.authorRaj, Anna
dc.contributor.authorŚmigielski, Krzysztof
dc.date.accessioned2015-06-03T11:11:17Z
dc.date.available2015-06-03T11:11:17Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.citationZeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2008 nr 72 s.5-13 streszcz.
dc.identifier.issn1509-7013
dc.identifier.otherP-3782
dc.identifier.other0000018903
dc.identifier.otherW serii gł. nr 1029.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11652/236
dc.description.abstractIn this study, a Solid Phase Extraction (SPE) as a method of sample preparation has been described. A typical procedure, the mechanisms involved in SPE and factors which affect effectivity have also been discussed. Possible uses of SPE in fragrance and food chemistry have been presented.en_EN
dc.description.abstractOpisano technikę ekstrakcji do fazy stałej (Solid Phase Extraction, SPE), stosowaną jako metoda przygotowania próbek do analizy za pomocą chromatografii gazowej. Omówiono zasadę działania, scharakteryzowano mechanizmy odpowiedzialne za proces rozdziału i czynniki wpływające na efektywność. Przedstawiono możliwe zastosowania SPE w chemii żywności i substancji zapachowych, ze wskazaniem rodzajów wypełnienia i zatrzymywanych związków chemicznych.pl_PL
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isopl
dc.language.isoen
dc.publisherWydawnictwo Politechniki Łódzkiejpl_PL
dc.publisherLodz University of Technology. Pressen_EN
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiejpl_PL
dc.subjectekstrakcja do fazy stałejpl_PL
dc.subjectchromatografia gazowapl_PL
dc.subjectanaliza żywnościpl_PL
dc.titleSolid phase extraction in food analysisen_EN
dc.title.alternativeEkstrakcja do fazy stałej w analizie żywnościpl_PL
dc.typeArticleen_EN
dc.typeArtykułpl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record