The impact of aromatic additives on kerr effect in rapeseed oil.

Brak miniatury

Data

2015

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej
Lodz University of Technology. Press

Abstrakt

The Kerr constant and quadratic electro-optic effect were determined for a few different rapeseed oils. The aim of the study was to investigate if aromatic additives in the oil influence its optical properties. Moreover, the effect of ageing of the oils on Kerr phenomena was observed.
Zmierzono stałe Kerra i współczynniki kwadratowego efektu elektrooptycznego dla różnych olejów rzepakowych. Celem tego eksperymentu było zbadanie czy dodatki aromatyczne w olejach mają wpływ na wartość stałej Kerra. Uzyskane rezultaty wskazują, że analizowane dodatki nie mają wpływu na wartość stałej Kerra w granicach niepewności pomiarowej. Zastosowanie tej metody do wskazanych celów wymaga znacznie większej dokładności metody pomiarowej.

Opis

Institute of Physics, Faculty of Technical Physics, Information Technology and Applied Mathematics. Lodz University of Technology
Instytut Fizyki, Wydział Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej, Politechnika Łódzka

Słowa kluczowe

Kerr effect, rapeseed oil, quadratic electro-optic coefficient, olej rzepakowy, kwadratowy współczynnik elektrooptyczny, zjawisko Kerra

Cytowanie

Scientific Bulletin. Physics, 2015 Vol.36 str. 49-54