Wyświetlanie pozycji 1-20 z 30

    • Aktywność wybranych olejków eterycznych wobec mikrobiota skóry 

      Maroszyńska, Marta; Kunicka-Styczyńska, Alina; Tyfa, Agnieszka (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Analiza chromatograficzna i izolacja składników olejków eterycznych z liści i drewna Calocedrus decurrens (Torr.) Florin 

      Włodarczyk, Maciej; Kalemba, Danuta; Szumny, Antoni; Cisowski, Wojciech (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2007)
    • Analiza jakościowa i ilościowa olejku eterycznego z chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) 

      Biskupska, Marta Anna; Śmigielski, Krzysztof; Szczęsna-Antczak, Mirosława (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Chemoenzymatyczna synteza i analiza właściwości zapachowych eterów oksymów o szkielecie terpenowym 

      Strub, Daniel; Kula, Józef; Sikora, Magdalena; Gibka, Julia; Lochyński, Stanisław (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2015)
    • Ekstrakty roślinne z nagietka pozyskiwane w warunkach nadkrytycznych 

      Pabiś, Sylwia; Sikora, Magdalena (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2015)
    • Ekstrakty szałwii lekarskiej – bogate źródło witaminy E 

      Bonikowski, Radosław; Wajs-Bonikowska, Anna; Maciąg, Agnieszka; Sikora, Magdalena; Stobiecka, Agnieszka; Dobrzyńska-Inger, Agnieszka; Kostrzewa, Dorota; Rój, Edward; Kula, Józef (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2015)
    • Herbicydowy potencjał olejków eterycznych 

      Synowiec, Agnieszka; Kalemba, Danuta; Lorenc-Kozik, Anna (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2015)
    • Kultury in vitro Agastache rugosa – modelowy układ do badania biosyntezy lotnych metabolitów wtórnych 

      Zielińska, Sylwia; Jamiołkowska, Weronika; Kalemba, Danuta; Dąbrowska, Mariola; Matkowski, Adam (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Lotne pochodne furanu 

      Balawejder, Maciej; Kula, Józef (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2007)
    • Mikroenkapsulacja olejków eterycznych w warunkach suszenia rozpryskowego 

      Adamiec, Janusz; Kalemba, Danuta (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2007)
    • A new approach for the assessment of the toxicity of polyphenol-rich compounds with the use of high content screening analysis 

      Boncler, Magdalena; Golanski, Jacek; Lukasiak, Magdalena; Redzynia, Malgorzata; Dastych, Jaroslaw; Watala, Cezary (2017)
      The toxicity of in vitro tested compounds is usually evaluated based on EC50 values calculated from dose-response curves. However, there is a large group of compounds for which a standard four-parametric sigmoid curve ...
    • A new approach for the assessment of the toxicity of polyphenol-rich compounds with the use of high content screening analysis 

      Boncler, Magdalena; Golanski, Jacek; Lukasiak, Magdalena; Redzynia, Malgorzata; Dastych, Jaroslaw; Watala, Cezary (2017)
      The toxicity of in vitro tested compounds is usually evaluated based on EC50 values calculated from dose-response curves. However, there is a large group of compounds for which a standard four-parametric sigmoid curve ...
    • Nowe, innowacyjne produkty z surowców roślinnych 

      Prusinowska, Renata; Śmigielski, Krzysztof (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Olejek eteryczny z nasion marchwi zwyczajnej (Daucus carota) 

      Majewska, Małgorzata; Śmigielski, Krzysztof; Szczęsna-Antczak, Mirosława (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Olejek eteryczny z rumianu rzymskiego (Chamaemelum nobile L.) formy pełnej i pustej 

      Majecka, Marta; Woźniak, Marta; Kalemba, Danuta (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Olejki eteryczne w konserwacji żywności 

      Kunicka-Styczyńska, Alina (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Oleożywice z przypraw 

      Smętek, Anna; Kalemba, Danuta (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Ontogenetyczna zmienność składu olejków eterycznych koreańskiej rośliny leczniczej Agastache rugosa 

      Jamiołkowska, Weronika; Zielińska, Sylwia; Kalemba, Danuta; Matkowski, Adam (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)
    • Otrzymywanie furanylo- i piranylopochodnych terpenowych 

      Wojciechowska, Aleksandra; Kula, Józef (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2015)
    • Pomidor zwyczajny – tajemnica smaku 

      Bonikowski, Radosław; Kałużna-Czaplińska, Joanna; Szymczak, Kamil (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2015)