Now showing items 1-3 of 3

    • Determination of chromium in cocoa products 

      Turek, Monika; Sykuła, Anna; Jabłońska, Aneta; Pilo, Maria Itria; Noce, Antonia; Spanu, Francesco (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2009)
      Tematyka tej pracy koncentruje się głównie na właściwościach fizyko-chemicznych chromu, toksyczności oraz jego zawartości w kakao. Została opisana również krótka historia odkrycia ziaren kakao i ich właściwości. Wykonano ...
    • Synteza 3- oraz 4- pirydyloanalogów wybranych acyklicznych terpenów - właściwości sensoryczne i aktywność przeciwdrobnoustrojowa 

      Świtakowska, Paulina; Bonikowski, Radosław; Kunicka, Alina; Kula, Józef; Jabłońska, Aneta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2009)
      Acykliczne związki terpenowe są podstawowymi składnikami kompozycji zapachowych masowo stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Jednakże związki te charakteryzują się stosunkowo wysoką lotnością, a przez to niską trwałością ...
    • Transformacje wybranych izolatów roślinnych w związki aktywne biologicznie 

      Kula, Józef; Bonikowski, Radosław; Quang, Thuat Bui; Sikora, Magdalena; Staniszewska, Marta; Śmigielski, Krzysztof; Ciołak, Kornelia; Jabłońska, Aneta; Krakowiak, Arkadiusz (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences.Lodz University of TechnologyInstytut Podstaw Chemii Żywności. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej., 2012)